Artikel verschenen op 22 augustus 2021 op de website www.leuvenactueel.be
Sprankelend Hageland, wijndomein Vandeurzen stelt nieuw productiecentrum voor
Nu Sprankelend Hageland, een wijnfestival gespreid over vier weekends waarbij heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren openen voor bezoekers, voor de deur staat, vonden wij het een goed idee om bij een aantal wijnboeren aan te kloppen om te luisteren naar hun verhaal. We besluiten onze reeks met een bezoek aan wijndomein Vandeurzen in Lubbeek, wellicht één van de grootste spelers op de wijnmarkt in het Hageland. “Sinds vorig jaar namen we een nieuw centrum in gebruik voor de verwerking van de druiven, alles wordt er computer gestuurd”, zegt wijnboer Bert Vandeurzen die het domein van zijn vader overnam en er intussen ook feestzalen en een culinair restaurant in onderbracht.
Sinds september 2020 nam Vandeurzen het nieuw verwerkingscentrum in dienst. “We gebruiken hier de meest geavanceerde technologie en kunnen elk vat apart controleren dank zij de computer. We hebben hier ook verschillende eiken vaten waar we een aantal wijnen in laten rijpen. We hebben zowel vaten die gemaakt werden in Amerika als in Frankrijk, het resultaat van de wijn is echt wel anders, sommige wijnen maken we uit een mengeling van beiden. De tendens vandaag neigt naar wijnen die rijpen in inox vaten en daar hebben we dan ook in geïnvesteerd. Ons grootste vat is goed voor 8600 liter en er komt er nog eentje bij van 15.000 liter.In het nieuwe gebouw hebben we er ook voor gezorgd dat onze stock bewaard kan worden onder de grond, op die manier creëer je de ideale condities om de wijn bij te houden”, glundert Bert die het beheer van het wijndomein van zijn vader Urbain overnam. “Mijn vader kocht het wijnkasteel en de gronden. Uit onderzoek, dat we toen lieten doen, bleek er vroeger al aan wijnbouw gedaan zijn, onze papa wilde graag een wijndomein beginnen, aanvankelijk dacht hij dit te doen in Frankrijk of Spanje maar het werd dus Lubbeek (lacht).”